Klaar voor de toekomst met Microsoft Teams

Heb je het over noodstroom, dan zeg je: Koninklijke Van Twist. Het 180 jaar oude bedrijf uit Dordrecht is ooit begonnen met de handel in dieselmotoren en is daarna doorgegroeid tot specialist in noodstroomaggregaten. Van ziekenhuizen tot datacentra, en van parkeergarages tot winkelcentra, Koninklijke Van Twist biedt de oplossing. Toch waren zij nog niet klaar voor de digitale toekomst, maar dankzij de Microsoft Team wel!

“Onze engineers in het veld bellen nu allemaal via Teams. Vooral de videoverbinding is erg prettig. Bij werkplekinspecties kunnen wij meekijken zonder aanwezig te zijn.” – Jeroen Eeuwijk, commercieel manager.

Nieuwe kansen door corona

De collega’s van Koninklijke Van Twist zijn dagelijks op pad om klanten goed te kunnen bedienen. Totdat de coronapandemie startte. “Toen werd het maart 2020. Als commercieel gedreven manager vind ik dat onze mensen zoveel mogelijk bij klanten moeten zitten. Dat was vanwege Corona ineens een stuk moeilijker,” vertelt Jeroen. “Het leverde echter ook nieuwe kansen en een nieuwe werkwijze op. De vorige oplossing die we hadden beviel niet. Toen zijn we ons in razend tempo gaan oriënteren op Office 365 en daarbinnen op bellen via Microsoft Teams.”

Voordelen van Teams

Jeroen vervolgt: “De overstap naar Microsoft Teams levert veel voordelen op voor het bedrijf. Onze accountmanagers en projectleiders hadden voorheen altijd veel reistijd. Via Teams kunnen we nu toch nog veel klantcontact inplannen, zonder dat er nog veel gereisd moet worden. Daarmee heeft de eigen agenda nu meer structuur. Een afspraak in bijvoorbeeld Alkmaar kostte je voorheen zeker een halve dag, nu weet je: het is van 10 tot 11, en dan kun je weer verder.” Vergaderingen lopen ook efficiënter, merkt hij. “We hebben hiermee eigenlijk een dubbele slag geslagen. Je bent veel minder tijd kwijt aan regelen, plannen en reizen.”

Meekijken op locatie

De grootste ‘slimmer werken’ winst die het bedrijf geboekt heeft, zit ‘m erin dat iedereen makkelijker op locatie kan meekijken. “Onze service engineers in het veld bellen allemaal via Teams. Vooral die beeldverbinding is erg prettig. Als we werkplekinspecties uitvoeren, kunnen accountmanagers, de KAM-coördinator en de directe leidinggevende nu meekijken zonder aanwezig te hoeven zijn. De service engineer kan dan letterlijk inzoomen op aspecten die hem opvallen. Je kunt het als je wilt zelfs opnemen en gebruiken om te delen met andere collega’s.”

“Ook eventueel onderhoud verloopt daardoor beter. Als er bijvoorbeeld iets stuk is, belde de service engineer voorheen naar de zaak en moest hij het uitleggen. Nu kan hij het gewoon laten zien aan een technisch specialist wat er aan de hand is.”

Maar was die overstap zonder corona niet óók gemaakt? “Waarschijnlijk wel, maar mogelijk niet zo snel. Ik weet eerlijk gezegd niet of we bijvoorbeeld een toolbox digitaal hadden gehouden als corona niet was gekomen. In die zin is het echt een gamechanger geweest voor ons,” aldus Jeroen Eeuwijk.